Căutate pentru raritatea, simbolismul, frumusețea aparte și durabilitatea lor, pietrele prețioase transformă bijuteriile într-o adevărată poezie pentru suflet. În prezent, bijuteriile cu pietre pretioase merită să fie luate în calcul atunci când vrei să te faci remarcată sau când urmărești să cumperi un cadou desăvârșit.

Fiind considerate cele mai valoroase daruri ale pământului, pietrele prețioase devin o expresie unică a personalității tale, care va fascina prin lirismul ascuns sub eleganța desăvârșită a bijuteriilor pe care le porți. Prin urmare, iată ce trebuie să știi despre pietre pretioase.

Pietre pretioase – scurt istoric

Cele mai vechi bijuterii cu pietre prețioase datează din vremuri străvechi. Dovezile arheologice susțin că, în toată lumea, pietrele prețioase și semiprețioase au fost folosite de la bijuterii până la arme și soluții de vindecare. 

Istoria bijuteriilor cu pietre pretioase începe în anul 4.000 î. Hr., când egiptenii utilizau mărgele din steatit și pietre de carnelian, calcedonie, lapis lazuli și ametist. Totodată, pietrele prețioase au mai fost folosite la arme sau ca mijloc de contactare a zeilor și zeițelor.

În China Antică, cea mai veche mențiune despre pietre prețioase datează de la Jadul Nefrit din 3.600 î.Hr. . Regăsite la acele cu vârfuri de pietre pretioase, elixire, bijuterii sau unelte, pietrele prețioase au fost la fel de utile și în China Antică.

Pietrele prețioase au fost folosite și de greci sau romani. În timp ce grecii le utilizau pe soldați pentru a le spori puterea, romanii credeau în puterile metafizice ale acestora. De altfel, în 500 î. Hr, romanii au creat prima amuletă cu pietre pretioase (safire, granate și perle), ce avea scop de vindecare a corpului și minții.

Pe lângă bijuterii, pietrele prețioase au fost folosite, în India, și pentru puterea lor fizică și spirituală în medicina Ayurvedică, mai ales sub formă de pulbere. Mai târziu, în 300 î. Hr, diamantul a fost menționat pentru prima dată în istoria lumii ca export din India.

Mai târziu, ele au căpătat o semnificație culturală devenind accesorii uimitoare în lumea modei. De la o strălucire clasică la nuanțe exotice, bijuteriile cu pietre prețioase au devenit populare în rândul celebrităților, politicienilor și altor persoane importante.

Pietre pretioase – ce sunt?

Pietrele prețioase sunt minerale, extrase din pământ sau mare, care sunt apreciate pentru frumusețea și raritatea lor. În starea lor brută, pietrele prețioase sunt asimetrice, motiv pentru care, de obicei, acestea trec printr-un proces de tăiere și lustruire înainte de a fi incluse în bijuterii. Pietrele prețioase se regăsesc într-o gamă variată de culori, tăieturi și consistențe.

Pietre pretioase – cum apar?

Folosite în scopuri decorative încă de la începutul vremurilor, pietrele prețioase iau naștere în circumstanțe naturale diferite și foarte specifice, fiind necesară prezența anumitor substanțe chimice, roci sau formațiuni. Deși recunoaștem frumoasele pietre pretioase după strălucirea și culorile caracteristice, în forma lor naturală, acestea arată de nerecunoscut. De aceea, este necesară prezența unui specialist care poate distinge o piatră prețioasă de orice altă formațiune stâncoasă din natură.

Pietre pretioase – ce tipuri există?

Principalele tipuri de pietre prețioase sunt:

  • Diamantul – reprezintă o concentrație incoloră sau aproape incoloră de carbon pur. Cunoscut drept cel mai puternic mineral cunoscut din lume, acesta se formează sub un nivel ridicat de căldură și presiune, la o adâncime mare în pământ. Cu toate că diamantele sunt adesea incolore, ele se pot regăsi într-o gamă variată de culori. Diamantele au fost asociate cu sănătatea și viața lungă. Pe de altă parte, bijuteriile cu diamante oferă claritate și raționalitate purtătorului, în timp ce pentru alții simbolizează o dragoste de durată. 

  • Safirul – se creează din oxid de aluminiu, expus sub căldură și presiune ridicate, pentru o perioadă de mii de ani. Regăsite într-o varietate de culori, nu există limite în ceea ce privește tonul și saturația culorii la un safir. Culorile diferă în funcție de conținutul de alte minerale regăsite în safir. Un safir albastru conține urme de titan, în timp ce unul roz, urme de crom. Pe de altă parte, un safir pur din punct de vedere chimic este incolor. Cu toate acestea, cel mai prețuit safir este cel albastru. Bijuteriile cu safir sunt o reprezentare a restabilirii echilibrului, ajutând la alinierea planurilor spirituale, mentale și fizice și aduc pacea minții și un sentiment de seninătate. În plus, servesc ca simbol al dreptății.

  • Rubinul – format din oxid de aluminiu, rubinul este de fapt o formă de safir, cu un conținut intens de crom metalic. Din cele mai vechi timpuri, bijuteriile cu rubin au fost iubite pentru nuanța lor de roșu strălucitor, fiind de altfel o culoare asociată dragostei și pasiunii. De asemenea, se spune că rubinul aduce armonia vieții purtătorului său.

  • Smaraldul – este creat din aluminiu beriliu cu incluziuni de fier, vanadiu și crom, care îi oferă culoarea verde sau albastru verzui. Când vine vorba de pietre prețioase rare și scumpe, cei mai mulți dintre noi se gândesc imediat la diamante. Totuși, smaraldele sunt de peste 20 de ori mai rare decât diamantele, motiv pentru care pot fi mai costisitoare. În ceea ce privește simbolismul, smaraldele sunt asociate dragostei adevărate sau bogăției. În plus, culoarea verde simbolizează creșterea, reînnoirea, vindecarea și speranța.