Diamantele sunt fascinante, enigmatice și rare. Prin strălucirea lor hipnotizantă și iscusința maeștrilor bijutieri, acestea înfrumusețează si îmbogățesc stilul și eleganța oricărei femei pasionate de frumos.

Dacă întrebam mai multe persoane “Care este primul cuvânt ce-ți vine în minte atunci când te gândești la diamant? “, putem paria că majoritatea dintre aceștia vor spune “strălucitor”. Fapt adevărat, dar, pe lângă această minunată caracteristică, știti cum să recunoșteți un diamant veritabil de unul fals?

Cuvantul diamant” provine din grecescul adamas”, care înseamnăindestructibil. Diamantele sunt singurele pietre compuse dintr-un singur element chimic, carbonul C., acestea fiind formate în întregime din atomi de carbon, cristalizând în sistem cubic (isometric).

Înainte de a cumpăra un diamant, trebuie săștiți că existădiamante naturale, formate în natură șidiamante false,care imită diamantele naturale, dar nu sunt compuși pe baza de carbonși nu au aceleași proprietăți fizice și optice ca ale diamantelor naturale.

Diamantele naturale

În natură, diamantele se formeaza la 120-200 km în adâncul pământului, sub presiune și temperatură ridicată. Ceea ce este remarcabil este faptul că aceste pietre frumoase pe care le vedeți în bijuterii sunt vechi de miliarde de ani, de aici unicitatea si spectaculozitatea lor. Potrivit geologilor, prima „eliberare” a diamantelor a avut loc acum aproximativ 2,5 miliarde de ani, iar cea mai recentă acum 45 milioane de ani.

Carbonul care intră în compoziția diamantelor provine din topirea rocilor pre-existente în scoarța Pamantului, care abundă în atomi de carbon. Pentru a se forma, cristalele de diamant trebuie să fie supuse anumitor condiții, cum ar fi temperatura ridicată, presiunea și componența chimică potrivită. Nu există nici o garanție că acești atomi de carbon vor da naștere unor diamante, dar chiar dacă se formează, durează mii de ani până când diamantele vor ajunge măcar aproape de suprafața scoarței terestre.

Diamantele false (imitațiile)

Diamantele false sau imitațiile sunt pietre sintetice care se seamană sau imită diamantele naturale, dar nu sunt compuși pe baza de carbon și nici nu au aceleași proprietăți ca ale diamantelor pure.

Chiar dacă la o primă privire, aceste pietre seamană cu pietrele prețioase veritabile, ele sunt foarte diferite. Mult mai puțin costisitoare decât diamantele naturale și cele sintetice, imitațiile sunt realizate din materiale cum ar fi cubic zirconiu, cuarț si sticlă.

 

Diamantele naturale și cele false, cum le poți diferenția?

Principala diferențăîntre diamantele naturale și cele sintetice o reprezintăclaritatea. Diamantele false sunt create printr-un proces controlat, conceput pentru a minimaliza defectele și, ca urmare, există mai puține defecte în structura lor cristalină. Cel mai bun mod prin care un cumpărător poate afla dacă un diamant este natural sau fals este să solicite certificatul acesteia. Certificatele emise de GIA(Gemological Institute of America), de exemplu, precizează dacă piatra este naturală sau falsă.

O alta caracteristică care diferențiază cele două tipuri de diamante o constituie prețul. Un diamant crescut în laborator este cu multmai ieftin decât un diamant natural, de aceeași claritate si cantitate

Datorită modalitații prin care acesta se formeazăși a duritățiilui, diamantul naturaleste o legendăîn formare, o adevărată comoarăpentru posesorul său. Valoarea lui este dată de raritatea și misterul care milioane de ani a fost ascuns in adâncurile Pământului.Adevărații iubitori de bijuterii și diamante cu siguranță vor aprecia unicitatea unui diamant natural, și nu costul unuia sintetic.

O altă probă ar fi introducerea briliantului în apă rece. Dacă e briliant veritabil, acesta îşi păstrează conturul. Dacă nu, imitaţia îşi va pierde conturul, şi refracţia nu va mai fi aceeaşi.
Aburul curat ne va ajuta, de asemenea, să deosebim un diamant de o imitaţie. După ce e apropiată de abur, piatra îşi revine imediat dacă e briliant. Dacă nu, va rămâne aburită mai mult timp.

 

Înainte de a lua decizia de a achiziționa un diamant, este bine să vă informați corect cu privire la toate caracteristicile, formă, taietură, culoarea, greutatea, fluorescența diamantului și să vă asigurați că diamantul are certificat.

La Kara Diamond, expertul Huseyin Karabacak, va fi bucuros să vă dezvaluie secretele pietrelor prețioase într-un mediu discret, exclusivist, în unicul Showroom privat de bijuterii cu diamante din România

Suntem specialiști în consultanță și evaluarea diamantelor, dar mai ales în personalizarea bijuteriilor de la design, schiță, manoperă și până la realizarea finală a bijuteriei.

Un certificat dovedește că o piatra prețioasă este veritabilă și de asemenea prezintă caracteristicile individuale ale acesteia, precum și calitatea și valoarea ei. Este util dacă doriți să asigurați diamantul și este esențial dacă vreți să-l vindeți mai târziu. Certificatul sporește prețul unui diamant. Cumpărând un diamant fără certificat vă asumați un risc financiar considerabil.

Fiecare diamant vândut de KARA DIAMOND a fost analizat și certificat de HRD Antwerb și Institutul American de Gemologie- GIA- Gemological Institute Of America.

Aceste laboratoare sunt cele mai respectate laboratoare din industria diamantelor și sunt recunoscute pentru sistemul consistent și imparțial de evaluare a diamantelor.